Vývoj počasí: Starosta města Rožmitálu se obrací k občanům

13.09.2024 14:47

Vzhledem k predikcím předpokládáme, že v našem regionu by neměla být situace tak kritická, jako východně od nás. Přesto samozřejmě opatření děláme. Určité preventivní kroky již děláme od jara, kdy jsme, po dlouhých jednáních s Odborem životního prostředí Středočeského kraje, dostali svolení vyčistit Vlčavu, kde se nachází chránění živočichové.

Jde o potok, který k nám přivádí vodu přes Starý Rožmitál do Podzámeckého rybníka. Právě nábřeží podél potoka je exponované místo, kde zejména v roce 2002 zasáhla obyvatele povodeň. Vyčištění jsme zvládli během jara a léta a potok je bez překážek, které by mohly neplánovaně zvyšovat hladinu. Připraveni jsou místní rybáři, kteří mají na starosti rybníky ve městě, došlo k prohlídce funkčnosti stavidel a jsou připraveni včas regulovat výšku vody v rybnících. Pokyny mají i rožmitálští dobrovolní hasiči včetně naší jednotky JPO II. Technické služby čistí průběžně kanály, takže i tady bychom měli mít vše v pořádku.

Vše je samozřejmě odvislé od množství vody, pokud by napadlo extrémně velké množství vody ani úplně vypuštěné rybníky ničemu nezabrání, naplněné jsou doslova během pár minut, kanály bývají při velkém vichru zaneseny listím atd. Tady se pak jedná o zásahy, které nelze úplně předjímat a je nutné jednat operativně.

Starosta města Rožmitál pod Třemšínem Mgr. Pavel Bártl.

Text byl zveřejněn dnes ráno na facebookovém profilu Rožmitálsko a Podbrdsko.

Na snímku: starosta Pavel Bártl (vlevo) a velitel zásahové jednotky hasičů Milan Polák. V případě nebezpečí by měli mít oba co dělat

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode