Velká povodeň by už neměla hrozit

18.07.2024 00:45

Mohutná hráz z padlých stromů a připlavených větví v korytě Vlčavy dvě stě metrů před ústím do Podzámeckého rybníka vyděsila v červnu občany žijící v Luhu natolik, že apelovali na odpovědné orgány, aby s poměry v povodí říčky začaly něco dělat. Naše zpráva o stavu potoka z června zapůsobila tak, že Milan Pojer iniciativně největší padlý strom podřízl a dřevo na pramici vyvezl z rozsáhlého neprostupného porostu, který ještě před třiceti čtyřiceti lety býval rybníkem.

To největší současné nebezpečí v případě velké vody bylo zažehnáno, ale co dál? Situaci, aby Vlčava měla volný průtok do rybníka, je totiž nutné neustále monitorovat. Třeba za pár měsíců se téměř určitě z levého břehu zřítí do potoka další silné stromy.

Povodeň jistě někdy přijde, ale jde o to, aby její následky byly co nejmenší. A to se dá dosáhnout jen pravidelným čištěním koryta a možná někdy v budoucnu i odbahněním Podzámeckého rybníka. Ten podle našich zjištění nebyl odbahněn minimálně posledních sto let.

O nápravu současného stavu byl Jindřichem Jiráskem, bydlícím hned u Vlčavy za mostem, požádán majitel - Arcibiskupství pražské a nájemce Podzámeckého rybníka - firma Blatenská ryba s.r.o. Tlak na oba subjekty by mělo vyvinout i město, jehož zastupitelé byli o problému informováni na zasedání 24. června. Žádost o součinnost, podpořenou osadním výborem, obdržel i starosta Mgr. Pavel Bártl.

Arcibiskupství i Blatenská ryba na stížnost reagovaly velice promptně. Pavel Brož z Blatné slíbil po schválení oddělením ochrany přírody a krajiny Středočeského krajského úřadu vyčištění potoka od větví. Z arcibiskupství přijel, vybaven rybářskými kalhotami a mačetou, na obhlídku celého prostoru od mostu až po ptačí ostrov na rybníku Matěj Kovář ze správy majetku.

Zdá se, že obě instituce a nakonec i ochranáři přírody, najdou způsob jak majetek lidí žijících u Vlčavy či blízko ní (povodně v letech 2002 a 2006 dosáhly hluboko do Luhu) ochránit.

Idyla? Jak pro koho. Fotografováno 17. července 2024

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode