Stalo se před šesti lety: Nevídané škody po rozvětveném blesku ve Starém Rožmitále

03.06.2024 00:41

Nejméně jedna domácnost přišla ve Starém Rožmitále při podvečerní bouřce o elektrické spotřebiče, psali jsme v Novinkách 4. srpna 2018.

Jasný záblesk a okamžitý ohromný hrom dával kolem šesté hodiny jasně a okamžitě najevo, že uhodilo na konci Aleje Johanky z Rožmitálu. Jak se ale později ukázalo, byla to jen ta pověstná špička ledovce a napáchané škody byly mnohem větší.

O všechny elektrospotřebiče přišly dvě domácnosti v posledních dvou domech na severní straně aleje. Navíc v jednom vyhořela elektroinstalace ve zdi, v druhém běžel oheň ze zásuvky po přívodním kabelu a jen duchapřítomností ženy, která jej utloukla utěrkou, nechytly záclony. Co mohlo následovat, si lze snadno domyslet.

V dalších třech domech na stejné straně aleje, v rozptylu více než dvě stě metrů, zaznamenaly rovněž škody. V jednom byla zničena myčka na nádobí a v dalším poničen plynový kotel. V objektu, kde je Cvokařské muzeum, se bude rovněž opravovat plynový kotel. Vyhořelá anténa k internetu už je vyměněna.

Rožmitálská firma PT Computers, která ve Starém Rožmitále zařizovala nejvíc internetových připojení, opravovala antény ještě na dalších, i vzdálenějších místech. Blesk se totiž také prohnal Cvokařskou ulicí, když poskakoval po elektrických drátech. Mimo jiné v jednom domku majitelce zničil počítač.

Obyvatelé Luhu si nepamatují, že by se za posledních padesát let něco podobného stalo. Blesky sjížděly po olších v aleji zcela běžně, ale nikdy nenadělaly paseku ve staveních.

Blesk, který devastoval alej a Cvokařskou ulici, byl podle odborníků patrně blesk rozvětvený, který připomíná kořenový systém stromu s hlavní větví a postranními větvemi. Odpovídal tomu i zvuk hromu, který podle vyjádření svědků nejdříve připomínal hoření prskavky či lámání suchých větví a pak teprve přišla pořádná rána, která vyvolala chvění až v pergole u pětset metrů vzdálené hospůdky.

Blesk uhodil současně na několika místech: patrně do transformátoru vedle první chalupy a pak také před vchodem u druhého domu, kde venku stojící domácí zažila na třímetrovou vzdálenost ohnivé peklo.

Blesky šlehají do vysokých stromů aleje už desetiletí a dá se říci, že si na řádění letních živlů obyvatelé Luhu už pomalu zvykli. Na škody napáchané bouřkou si lze ale zvykat dost těžko.

Nejhorší bouřky podle lidového podání vždy přicházely a přicházejí od sv. Panny Barbory, tedy od Pročevil. Těch se lidé báli vždycky nejvíc. Dříve, když ještě byly střechy chalup pokryty šindelem či došky a hasiči buď ještě neexistovali či měli jen ruční stříkačky, bývaly následky blesků mnohem horší. I ve Starém Rožmitále.

Například v roce 1893 zapálil blesk hostinskému Vonáškovi stodolu a v roce 1922 shořela od blesku pila na Obžeře. Nejvíc si ale užil farní kostel, fara a kaplanky. Kompletně vyhořel 5. května 1794, kdy udeřil blesk do fary a vzniklý oheň byl tak silný, že roztavil zvony. 17. května 1887 zapálil blesk horní část báně kostelní věže a tři ženy z Bukové, které se pod věž schovaly, byly popáleny. A ještě jeden požár jako následek bouřky: 6. srpna 1899 uhodilo do kaplanek, což přimělo faráře, aby nechal na faru i kostel zřídit hromosvod.

Ještě před pár desetiletími při nočních bouřkách obcházeli hospodáři v pršipláštích chalupy a děti musely být vzhůru a oblečené.

Archivní foto

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode