Kdo se o víkendu či ještě o pár dní dříve vypravil do rožmitálských lesů, zpravidla po jedné dvou hodinách odcházel s vrchovatým košíkem. Nutno ale podotknout, že sezóna pravých hřibů končí. Lze je sice ještě najít, ale zpravidla už jsou na půl plesnivé a zcela pročervivělé. Zato podoubky čili podhříbky neboli hnědáky aneb panské hřiby či jak ještě chcete, tedy nejběžnější a nejoblíbenější podzimní jedlé houby, které mají desítky lidových názvů, jsou všude. Ještě jsou zpravidla zdravé, ale za pár dní už budou – stejně jako tvrzíky – červivé skrz naskrz. Takže do lesa buď okamžitě či až za pár dní s tím, že smaženice už bude také s masem ...
Cvokařské muzeum
Alej Johanky z Rožmitálu 74Vytvořeno službou Webnode