První výtisky nové knihy o Rožmitálu dorazily do Rožmitálu

21.06.2024 22:28

Během Slavnosti královny Johanky bude v prodeji prvních pár výtisků nové faktografické knihy Jindřicha Jiráska s názvem (Staro)rožmitálské rozmanitosti. Na koho by se ale v prodejně Drogerie-knihy nebo Podbrdském muzeu či Informačním centru v sobotu nedostalo, nemusí zoufat. Hlavní várka z celkového nákladu 300 výtisků přijde z tiskárny v úterý odpoledne.

Z rozmanité nabídky témat si v knížce vybere každý, kdo v Rožmitále a ve Starém Rožmitále žije nebo se alespoň o obě místa zajímá.

Úsměvná vyprávění z minulosti jako třeba souboj Rožmitálu s Březnicí o umístění soudu či snaha radních o přenesení starorožmitálské fary do města, se střídají s vážnými náměty, k nimž patří například covidová pandemie, srpen 1968, komplikované soužití s Vlčavou a také skoro kriminální trable s výstavbou kanalizace.

V knize si lze ovšem počíst i o rožmitálském dialektu, rožmitálském jídelníčku, rožmitálských velikonočních a vánočních zvycích i proč není v Česku žádný dům U Cvokaře.

Těch rozmanitých námětů je dvacet pět, přičemž kapitola O setkávání a slavnostech je snad jednou ze stěžejních. V ní se totiž hlavně píše o událostech, které vytvářejí současní obyvatelé. Jim totiž patří obdiv a uznání za nezištnou snahu udělat něco pro ostatní. Na konci publikace je uveden jmenný rejstřík, takže každý, o němž se v knize píše, se v ní hned najde.

(Staro)rožmitálské rozmanitosti, 282 stran, brož., 80 fotografií, vložený oboustranný plakát, cena 240 Kč.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode