Před 105 lety se ve Starém Rožmitále konaly první volby

01.07.2024 00:27

15. června 1919 se konaly v novém československém státě první volby, neboť Revoluční národní shromáždění, které bylo ustaveno v listopadu 1918, neodpovídalo svým složením nové poválečné situaci. Vždyť klíčem k jeho sestavení byly volby z roku 1911.

Proto byly první volby v Československu - ač pouze komunální - očekávány s velkým napětím.

Volili muži i ženy podle všeobecného, rovného, přímého a tajného hlasovacího práva. Občanům tak byla dána nejširší možnost účastnit se správy obce už ne podle velikosti majetku, nýbrž podle schopností.

Na základě volebních výsledků byly již v květnu avizovány i možné změny ve vládě. Vítězně z tohoto střetnutí vyšli sociální demokraté, kteří získali přibližně 30 % hlasů. Jejich vítězství markantně signalizovalo zradikalizování české společnosti a její výrazný posun doleva.

Na druhém místě se v komunálních volbách umístila agrární strana (21% hlasů), 16 procent pak získalo volební spojenectví socialistů a strany pokrokové. Bylo zřejmé, že v československé společnosti došlo k přesunům sympatií: proto již 2. července oznámili sociální demokraté a agrárníci záměr vytvořit novou vládu.

7. července pak ministr vnitra Antonín Švehla podal za nepřítomného premiéra Kramáře do rukou prezidenta Masaryka demisi vlády, k níž se Kramář telegramem z Paříže připojil. Sestavením nové vlády byl pověřen sociální demokrat Vlastimil Tusar.

A jak dopadly první volby v roce 1919 ve Starém Rožmitále?

Starostou byl zvolen Alois Kříž ze strany sociálnědemokratické, domkář z č. p. 81 v Luhu. Jeho náměstkem se stal Václav Blažek, členy obecní rady František Brettl, Josef Leitermann a Karel Červený, členy obecního zastupitelstva Vojtěch Diviš, Karel Zíb, Karel Šmíd, Alois Malý, František Kulovaný, František Mora, František Synek, Josef Veselý a Josef Petráň. V zastupitelstvu bylo osm členů za stranu sociálnědemokratickou a sedm za stranu agrární. I v dalších volbách během první republiky získávala ve Starém Rožmitále vždy nejvíce hlasů Československá sociálně demokratická strana dělnická.

Pohled na Starý Rožmitál přes pivovarskou budovu na zámku. Foto kolem roku 1920 Václava Matouška

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode