Kdo si pronajme roželovský zámeček a smysluplně ho využije?

04.05.2024 12:31

Arcibiskupství pražské hledá pro lovecký zámeček v Roželově nájemce. Měl by to být někdo, kdo by ctil historii objektu, jenž je zajímavý nejen po architektonické stránce, ale také svými světlejšími i temnějšími osudy. V těchto dnech v něm Česká televize natáčí dokument o Bedřichu Smetanovi.

Posledních několik let objekt nikdo neobývá a ten tak nezadržitelně chátrá. „Chybí mu smysluplné využití. Třeba právě takové, jaké představovaly letní dětské tábory. Kdyby je chtěl někdo začít provozovat, měl by tu k tomu ideální podmínky,“ říká generální vikář pražského arcibiskupství Mons. Jan Balík. Podle jeho slov by rekonstrukci zámečku a případné provozování letních táborů, pobytů rodin a mladých lidí bylo možné financovat prostřednictvím grantů a darů příznivců. „Přilehlé lesy jsou navíc ve vlastnictví arcibiskupství, takže nový správce by se tu měl o koho opřít, s kým spolupracovat,“ dodává.

Arcibiskupství pořádá pro všechny příchozí v sobotu 18. května od 11 hodin v zámečku přátelské setkání spojené se mší k 55. výročí úmrtí kardinála Berana, který zde byl internován. Poté bude následovat občerstvení s opékáním buřtů a prohlídka výstavy nalezených dokumentů o zámečku v archivech.

 

Roželovský zámeček na pohlednici z roku 1914

Dětské tábory by měly v areálu zámečku opět velkou šanci. Pohlednice ze 70. let

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode