Jak začínalo nejtemnější období novodobých českých dějin ve Starém Rožmitále - I

13.03.2014 06:03

15. března 1939, a vlastně už předtím, v září 1938, se začala psát neblahá kapitola českých a československých dějin. Němečtí nacisté vtrhli do Československa, zřídili Protektorát Čechy a Morava a začali perzekuovat Židy a české vlastence.

Nechme vyprávět zápisy z obecních knih a kronikáře a učitele Václava Matouška, co se dělo před 75 lety ve Starém Rožmitále:

15. března bylo velmi špatné počasí, rozpoutala se sněhová vánice, na známých místech se dělaly velké závěje.  V sedm hodin ráno bouchali na dveře prvního domku č. p. 122  Bohumila Svatoně neznámí muži. Byli to první němečtí vojáci, co při obsazování republiky dorazili do Starého Rožmitálu. Jejich obrněné automobily uvízly v závěji na silnici nedaleko „Úzkých drah“, kde stojí tři domky.

Že Němci obsazují československé území, Svatoňovi nevěděli, neměli zaveden elektrický proud, a tudíž neměli ani rádio. Okupanti si z uvízlého vozu, který nešlo vyprostit, přenesli ke Svatoňům zbraně a ubytovali se zde. Obecní úřad musel hned druhý den 16. března sehnat dělníky na odklízení sněhu z okresní silnice, jimž za tuto práci vyplatil 266 korun. Když se počasí zlepšilo, přijížděly do obce další skupiny vojáků. Jedna byla přes týden ubytována po hostincích i v soukromých bytech.

Stejně jako ve městě, kde Němci hlídali hlavně poštu a nádraží, zůstala posádka i ve Starém Rožmitále, přičemž měla úřední místnost v hostinci u Petráňů. Od dvacáté hodiny do páté ranní nesměl nikdo ven, kdo šel v té době do práce, musel mít povolenku. Zákaz byl ale později odvolán, stejně jako bylo z obce odvoláno vojsko a přemístěno do Jinců. Před tím ale ještě stačilo zabavit bez náhrady občanům střelné zbraně.

Pokračování zítra.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode