V neděli 2. srpna 2015 nevyšli příchozí do Cvokařského muzea z údivu. Vedle šerek, které jsou zdarma po celý rok a vedle studeného čaje, jenž je zdarma během parných dnů v létě, mohli včera zdarma ochutnat i typický rožmitálský pamlsek jménem báč. Ostatně recept na jeho výrobu je na jednom panelu v muzeu a my jej připojujeme i k této zprávě. Své dojmy ze včerejška zanechali návštěvníci i v pamětním sešitu. V této souvislosti citujme jen jeden zápis: „Při návštěvě vloni jsem tu dostal čaj, teď k němu ještě buchtu. Všude vás budu chválit!“
Recept na kynutý báč:
35 dkg nastrouhaných syrových brambor, půl litru mléka, 5 dkg droždí, 10 dkg másla, 2 vejce, půl kila polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, sůl, majoránka, škvarky. Zadělané těsto necháme vykynout ve vymazaném pekáči a posypeme mákem. Báč pečeme v troubě, dokud nezhnědne.
Dobrou chuť!
Včera ve Cvokařském muzeu: Na stěně recept na báč, před ním báč samotný.
Cvokařské muzeum
Alej Johanky z Rožmitálu 74Vytvořeno službou Webnode